Dodenherdenking

DodenherdenkingĀ is gelukkig nog voor veel mensen een moment om te gedenken. Het Sarphatihuis en Huize Wittenberg hebben voor hun bewoners eenĀ herdenkingsdienstĀ georganiseerd in de Hollandsche Schouwburg.

Tot 1940 was de Hollandsche Schouwbrug een populair theater in de Plantagebuurt in Amsterdam. In 1941 veranderde de Duitse bezetter de naam van het theater in ‘Joodsche Schouwburg’. Vanaf dat moment mochten alleen joodse musici en artiesten optreden voor uitsluitend joods publiek. In de loop van de jaren kreeg de Schouwburg een andere functie toegewezen door de Duitse bezetter. Vanaf augustus 1942 moesten joden uit Amsterdam en omstreken zich melden voor deportatie, of werden hier onder dwang naar toe gebracht. Vele duizenden mannen, vrouwen en kinderen wachtten vervolgens in de Hollandsche Schouwburg op hun deportatie naar doorgangskamp Westerbork. Van daaruit werden zij op transport gezet naar concentratie- en vernietigingskampen.

De Hollandsche Schouwburg is tegenwoordig een herdenkingsplaats en monument, en een educatief centrum van nationale betekenis. Jaarlijks bezoeken ongeveer 40.000 volwassenen en kinderen het gebouw, om te herdenken, te leren en rond te kijken op de plek die een schakel werd in een keten van vernietiging. (bron: http://www.hollandscheschouwburg.nl)

Lionsclub Amsterdam ’t IJ was flink vertegenwoordigd en was samen met afgevaardigden van Lionsclub Zuidas en Lionsclub 1Host, alsmede de vrijwilligers van Huize Wittenberg de gehele middag actief om de bewoners te ondersteunen en te begeleiden van en naar hun huis en de Schouwburg. De herdenking was zeer mooi en heeft een diepe indruk gemaakt op de bewoners op op ons. Het was goed om een luisterend oor te zijn, maar ook de schouder waar sommige bewoners behoefte aan hadden. Het is goed om ieder jaar te gedenken en het verleden nooit meer te vergeten.

[flickr]set:72157630069662277[/flickr]

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial